Klassiker: Westmalle Tripel

Westmalle. En af de øl, som har været med i den danske ølrevolution siden begyndelsen. Den blev importeret til Danmark første gang i 1997 eller 1998 og har været en fast bestanddel på hylderne i specailforretninger og velassorterede supermarkeder lige siden.

Westmalle Tripel udmærker sig især ved at være arketypen indenfor den belgiske Trappist Tripel.

Trods kritiske røster om, at produktionen på Westmalle klostret strækker Trappist anerkendelsen lige lovlig meget, så er kvaliteten af øllen ikke til at sætte en finger på.

Dyb gylden farve, stort cremet hvidt skum. Aroma er frisk, let vinøs, lidt drue, estere, især pære, lidt græs og hø og en svagt mælket nuance. Livlig karbonering, flot tør og cremet fylde. Smagen er dejlig blid og elegant, malten i front for sødme, blidt vinøs, masser af frugt æble, pære, drue, ananas. Den er faktisk rimeligt humlet, men alkoholen og den søde malt holder humlen i kort snor, så den aldrig bliver decideret bitter. Skarp afslutning som hænger ved. Det er virkelig høj klasse.

Westmalle Tripel får 🍺🍺🍺🍺🍺 (ud af 6)

Der findes dog bedre Tripler “derude”*, men Westmalle Tripel er bare grundstenen indenfor Tripel.

Faktisk var Westmalle Tripel noget af et unikum, da munkene lancerede den i 30’erne. Man fokuserede dengang på, at lang kogetid var vigtigst for at få en masse smag frem. Og længere kogetid giver mørkere øl. Så man anså lyse øl for svage og smagsløse af natur.

Så selv Trappistmunke, hvis opgave er at fastholde tradition kan opfinde en helt ny ølstil. Men når man kigger nærmere, så viser det sig også, at selv om øllen blev lanceret i 1936, så havde munkene arbejdet på den i flere år. Og munkene tog også helt til 1954 (ja, 18 år!) før de fastlagde opskriften, som den er nu.

Så er det jo dejligt, at vi nu kan nyde frugten af andres ret imponerende tålmodighed 😊.

* af bedre Tripler kan nævnes:

  • La Trappe Tripel (mere malt, mere karamel, mere oomph)
  • De la Senne Jambe-de-Bois (langt mere humlet end de andre, usandsynlig drikkelig)
  • De Dolle Dulle Teve 10º (Mad Bitch) (mere vinøs, mere frugt i form af drue, jordbær og appelsin)
  • Unibroue La Fin du Monde (en fantastisk smagseksplosion i estere. Desværre ikke tilgængelig i Danmark længere 🙁)

Westmalle Tripel er købt i Beershoppen i Kolding til 30 kroner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *