Klassiker: Orval

Det er måske lige før, at det er klassikeren.

Orval er en utraditionel Trappist-øl. Utraditionel i den forstand, at munkene på Abbaye Notre-Dame d’Orval kun laver den øl til generel salg*. Og utraditionelt fordi Orval ikke ligner nogle andre Trappistøl.

Trappistøl fra fx Rochefort, Westvleteren, St. Bernardus, Westmalle og La Trappe er traditionelt søde, og er langt mere båret af malt og den klassiske belgiske Trappistgær med masser af noter af tørret frugt. Orval handler nærmest kun om gær! Til Orval bruger munkene vildgæren Brettanomyces lambicus, som er fundet i Senne dalen i Belgien og faktisk identificeret af Carlsberg i 1904.

Orval har, ligesom mange af de andre Trappistøl, været produceret længe (siden 1931) og årsagen har lignet de øvrige klostres årsager; en mulighed for at finansiere ændringer på klostret. Klostrene skal ikke tjene penge, men da klostret i den periode havde brug for omfattende restaurering, satte munkene brygprojektet i gang. Og det har – heldigvis – været i gang lige siden!

Min flaske var fra 2015, så ligger nok lige præcist mellem Oud og Jong. Øllen er livlig, når den kommer ud af flasken, så hold gerne glasset lidt på skrå. Den har en smuk kobber-rav nuance og skummet sætter sig i flager op ad glasset.

Det er i duften, at man får den første indikation på, at vi har at gøre med noget helt særligt. Der springer en masse æble, pære, appelsin og malt frem. Men det er blandet sammen med langt mindre og mere komplekse noter af peber, brændenælde, læder (ja, læder) og det vi ølnørder kalder “funk”.

Funk er en fællesbetegnelse for en række smags- og aromastoffer, som ofte er svære at sætte ord på, da de i sig selv ikke virker særligt appetitlige. Det er ord som duften af stald og hestedækken, jordslåethed og overmodne grønne frugter.

Men sammen med alt det andet så er det ualmindeligt tillokkende.

Fylden er rimeligt let og ved allerførste slurk med smag af gær og malt kan man godt tro, at man bare drikker en hvilken som helst blonde. Men så kommer tørheden. Denne fantastiske udtørrende fornemmelse, som også kan fås ved nogle af de bedste rosé- og hvidvine. En tørhed, der bringer ønsket om endnu en slurk!

Maltens sødme balancerer tørheden sublimt og blander masser af noter af æble, pære, grønne druer og peber ind i mikset.

Hver slurk gemmer på nye indtryk og jeg kunne nok fortsætte med at beskrive de nuancer, som Orval besidder, men jeg vil hellere opfordre jer alle til at købe en flaske og bare prøve den (eller faktisk, køb 3, så kan I smage en frisk, en ældre og en gammel).

Det er sublimt, det er unikt, det er Orval.

Orval får 🍺🍺🍺🍺🍺🍺 (ud af 6).

Orval er købt i Beershoppen til 28 kr. for 33cl.

* Klostret brygger også en Petit Orval, der som navnet antyder, er en lettere øl, som munkene selv drikker på klostret og som sælges fra klostrets café.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *