Nyt mikrobryggeri ved Roskilde: Himmelev Bryghus; og der er desværre problemer i farvandet

Da jeg for nylig var i Roskilde, var jeg naturligvis forbi Holte Vinlager. Helt sikkert det bedste udvalg i byen med blandt andet et stort udvalg fra Det Lille Bryggeri.

Det er nu ikke Det Lille Bryggeri, som jeg vil skrive om her, men derimod en overraskelse på Holte Vinlagers hylder; Himmelev Bryghus.

Himmelev Bryghus sendte sine første øl på markedet i august i år, så det er meget nyt. På hylderne i Holte Vinlager var der tre forskellige øl, og jeg anskaffede deres Wit.

Bryggeriet er startet af to lokale ildsjæle og har en ganske lille kapacitet på 200-300 liter.

Wieds Wit er en virkelig utrolig flot øl. Den står knivskarpt i glasset med en let mudret gul farve og så et skum, der er virkelig cremet og bare bliver hængende; også efter jeg har drukket af den.

Men desværre holder de helt positive takter lidt op der. Duften har tydelig karakter af fenoler, sådan en gennemtrængende plastic eller gummi-agtig aroma. Der er dog stadig sødlig hvede og koriander i baggrunden.

Fylden er fin og har den rigtige lidt grainy fornemmelse som en witbier skal have.

Desværre hænger den fenoliske infektion ved i smagen. Men den er mindre markant end i duften. Det gør dog, at jeg kan få en fornemmelse af den øl, som ligger underneden.

Den byder på godt bid fra hveden, lidt koriander, roser og en smule hyldeblomst.

Så jeg tror faktisk, at grundopskriften er en rigtig god wit, men der skal simpelthen styr på kvaliteten.

Fenolisk infektion havde vi selv problemer med, da jeg var i Kolding Bryglaug og fejlen kommer oftest ved, at urten (øllet efter kogning) ikke er kølet tilstrækkeligt ned inden man tilsætter gæren. Alternativt kan det ske ved, at gæren begynder at arbejde med rester af klorbaserede rensningsmidler; men det får bare mere karakter af smagen af plastre.

Så desværre er det ikke noget godt første indtryk af Himmelev Bryghus, men potentialet er der; det er bare ærgerligt, at produktet alligevel ender på hylderne.

Himmelev Bryghus Wieds Wit får ?? (ud af 6).

2 replies to Nyt mikrobryggeri ved Roskilde: Himmelev Bryghus; og der er desværre problemer i farvandet

 1. Hej Rhenriksen
  Det er ret tydeligt i din anmeldelse at denne wit ikke falder i din smag. Gæren afsætter ganske rigtigt fenoliske toner som ikke har noget med klorbaserede rensningsmidler eller infektion at gøre, men som kommer afh. gæringstemperatur og pitch. Det er gæren kendt for.
  Jeg vil anbefale dig at skal smage andet øl fra Himmelev Bryghus før du konkluderer, at der “desværre er problemer i farvandet” – andre kunder herunder en bartender på en af byens ølbarer, vurderer at den “sidder lige i skabet”. Du er i øvrigt velkommen til at komme forbi bryghuset en dag og få en snak om øl.
  Hilsen Per Skovgaard Rosen, Himmelev Bryghus

  • Hej Per

   Det er desværre ikke så ofte, at jeg er i Roskilde området, så det bliver måske lidt svært at sætte os sammen. Jeg er helt med på, at traditionel belgisk witgær udvikler fenoler. Og det er netop derfor, at jeg skriver, at den skal holde i skak. Og det er ikke nemt.

   Det kan jo sagtens være den flaske, som jeg fik fat i, men det var altså ikke godt, desværre.

   MVH
   René

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *