
Du har sikkert ofte hørt, at alkohol – herunder øl – kan bruges som en form for sovemiddel. Det er dog i mange henseender et tveægget sværd at tænke på alkohol på denne måde. For mens øl og andre typer alkohol kan hjælpe dig med at falde i søvn, gør det også selve søvnkvaliteten dårligere.
Netop dette forhold gjorde os interesserede i øl, og hvordan det mere præcist påvirker vores søvn… Og vi satte os derfor for at undersøge emnet. Resultatet kan du finde i denne artikel.
OBS: Vær opmærksom på at vi ikke er læger. Vi er derimod øl-entusiaster. Denne artikel kan derfor ikke erstatte lægehjælp, hvis du eksempelvis lider af svære søvnproblemer. Vi har dog researchet emnet efter bedste formående og tænker derfor, du kan få noget ud af denne artikel, der i hver fald gør dig lidt klogere, end du var før. Én ting du dog altid kan starte med, hvis du gerne vil sove bedre er at investere i en god seng – Og heldigvis kan du altid finde tilbud på senge.
Mange bruger alkohol som sovemiddel
Alkohol er ét af de mest almindelige “sovemidler”. Faktisk siger vores research, at op mod 20% af alle voksne amerikanere gør brug af alkohol for at falde i søvn.
Dette er dog ikke nødvendigvis et udtryk for, at det er en god idé at bruge alkohol på denne måde. For regelmæssig indtagelse af alkohol har faktisk større risiko for at forværre søvnen end at gøre den bedre.
Samtidig vil vi naturligvis ikke fraråde alkohol helt. Øl bringer for mange gode ting med sig. Derimod handler det om at vide, hvordan alkoholen påvirker søvnen og så tage højde for dette ift., hvornår og hvordan du drikker øl.
Alkohol påvirker døgnrytmen
Forsimplet sagt har vi alle et indre ur, som holder styr på vores døgnrytme. Hvis døgnrytmen bliver forstyrret, bliver vores søvn påvirket.
Mere specifikt påvirker indtagelsen af alkohol kroppen ved at undertrykke produktionen af melatonin. Melatonin er det hormon, som betyder, at vi er trætte, når vi skal være trætte.
Vi har set forskning, som indikerer, at indtagelsen af alkohol op til en time inden sengetid kan reducere produktionen af melatonin med helt op til 20%.
Dette betyder, at du – når det er muligt – kan forsøge at time dit alkoholindtag alt efter, hvornår du skal sove.
Men hvornår er det så bedst at indtage alkohol? Jo, det skulle være de tidlige og halvtidlige aftentimer – altså timerne som vi også typisk forbinder med happy hour.
Men det er da lettere at falde i søvn lige efter, jeg har drukket?
Du har sikkert oplevet, at du mere eller mindre er faldet i søvn med det samme, efter du har drukket alkohol. Men tænk lige over det en ekstra gang. Har du egentlig sovet normalt?
Faktisk kan den søvn, du får efter at have indtaget alkohol i mange tilfælde nærmere sammenlignes med at besvime end at sove.
Ydermere bliver vi med tiden mere og mere tolerante over for alkoholens søvninducerende effekt. Dette betyder, at der med tiden skal mere og mere alkohol til for at opnå samme virkning.
Søvn er en avanceret proces, som alkoholen påvirker
Det med at “besvime” betyder, at vi får noget andet ud af søvnen efter indtagelse af alkohol end, hvad vi ellers ville få.
Kort fortalt kan alkohol påvirke søvnen således, at vi tilbringer mere tid i den dybe søvn men derimod får mindre REM-søvn. Det kan umiddelbart lyde godt, men det er det faktisk ikke.
Søvnen er nemlig en avanceret proces, hvor det handler om at ramme den helt rette blanding af dyb og let (REM) søvn for at opnå den bedste virkning. Derfor er det generelt værd at undgå aktiviteter, som ændrer for meget på balancen.
Et godt og håndgribeligt eksempel på, hvordan søvnen bliver påvirket af alkohol er, at vi sover meget let på det senere stadie i søvnen. Effekten af dette er mange opvågninger tidligt om morgenen, hvor det i nogle tilfælde måske endda viser sig meget svært at falde i søvn igen.
Af andre utilsigtede effekter, som alkohol kan have på søvnen kan særligt nævnes behov for toiletbesøg og snorken.
… Og hvad er anbefalingen så?
Skulle vi lande på en anbefaling ift. søvn og alkohol ville det være, at du begrænser dit alkoholindtag til max 2-3 gange om ugen.
På den måde sikrer du dig, at du har nogle nætter, hvor du kan indhente det tabte efter en dårlig søvn med alkohol i blodet.
Herudover er anbefalingen også, at du aldrig ser på alkohol som et søvnmiddel. Alkoholen påvirker søvnen på for mange negative måder til, at den er en varig løsning, ligesom det også med tiden vil kræve mere og mere alkohol at opnå den hurtige søvn, som den kan give.